Ben je een enorme wijnliefhebber? Dan drink je vast geregeld een lekker wijntje bij een gerecht of diner thuis of in een restaurant. Maar wat voor soort wijn serveer je bij welke soort gerechten? Hieronder 5 tips voor de lekkerste wijn passend bij bepaalde soort gerechten.
Tip 1. Licht voor zwaar
Wil je een licht gerecht opdienen of ga je een licht gerecht eten in een restaurant? Kies dan ook voor een lichte wijnsoort, om de wijn niet te laten overheersen en gelijk te zorgen voor een vol gevoel. Heb je een zwaar vleesgerecht, dan kun je ook gerust kiezen voor een zwaardere wijn om te nuttigen tijdens dat gerecht. Zo blijft de smaakbalans mooi in evenwicht.
Tip: Witte wijnen of rosé goed koel houden in een wijnkoelkast van DeWijnkoelkast.nl zorgt ervoor dat ze extra lekker smaken!
Tip 2. Lokale of regionale wijnen
Hoe leuk is het om te kiezen voor een wijn die lokaal of regionaal geproduceerd is. naast dat er waarschijnlijk streekgerechten in verwerkt zijn, die ook in je maaltijd kunnen zitten, is het ook sowieso een aanrader om de lokale of regionale ondernemer te ondersteunen door een lekkere wijn aan te schaffen in het dorp of de stad waarin je woont.
Tip 3. Kleuren matchen
Heb je een gerecht wat groenten, kip of vis bevat? Kies dan voor een witte wijn. Heb je een gerecht wat (veel) vlees of kruiden bevat? Dan past een goeie rode wijn hier beter bij om de smaken optimaal te kunnen combineren. Ook kun je in je gerecht kiezen voor een combi met witte- of rode wijn zoals een rode wijn saus.
Tip 4. Dessertwijn
Heb je een zwaar toetje besteld zoals een chocolademousse of chocoladecakeje? Kies dan voor een rode wijn om deze smaken perfect te laten matchen. Kies je voor een fruitig dessert? Dan past een witte wijn hier perfect bij.
Tip 5. Of het één of het ander
Combineer een simpele maaltijd met een topwijn om de nadruk op de wijn te leggen. Wil je de nadruk echter juist leggen op de maaltijd? Serveer dan een simpele, lichte wijn om de pure smaken van de maaltijd te laten overheersen. Doe nooit en, en, maar altijd of, of. Zo voorkom je een overkill aan smaken, waardoor de smaaksensatie in je mond verandert in een chaos vol met smaken die alle kanten op vliegen, waardoor je eigenlijk niet meer weet wat je nu precies eet of drinkt.