Je hebt vast wel eens van de term ‘noise cancelling’ gehoord. Wie op zoek is naar een nieuwe koptelefoon of oortjes komt al snel in aanraking met deze aanduiding. Maar wat houdt noise cancelling nu precies in? Noise cancelling is een functie die omgevingsgeluiden grotendeels reduceert op je koptelefoon of oortjes, en dat luistert wel zo prettig!
Noise cancelling, hoe werkt het?
Via ingenieus ingebouwde microfoons worden achtergrondgeluiden en ruis onderdrukt, zodat het geluid vanuit het headset of de oortjes tot optimale prestatie kan komen. Zowel de noise cancelling koptelefoon als de welbekende noise cancelling oortjes zijn razend populair. De technologie hierachter is dat er intern gemeten wordt waar het geluid vandaan komt. Komt het geluid van buitenaf, dan zorgt noise cancelling voor een tegenovergesteld effect waardoor ruis en geluiden van buitenaf grotendeels weg gefilterd worden.
Ze kosten wel wat meer dan exemplaren zonder, maar dan heb je ook wat. Want niet alleen heb jij als gebruiker veel minder last van achtergrondgeluiden en ruis, wat ideaal luistert, maar ook heeft de omgeving nauwelijks nog enige last van geluiden uit jouw koptelefoon of oortjes. Vaak kun je als omstander direct horen waar de gebruikers van koptelefoons of oortjes naar luisteren; zo niet bij noise cancelling apparatuur. Het feit dat anderen niet horen waarnaar jij luistert zorgt ook nog eens voor een relaxed gevoel! Je valt niemand lastig met geluiden en je privacy blijft behouden.
Voordelen van noise cancelling
De zojuist benoemde voordelen zijn tevens de aller voornaamste voordelen van noise cancelling koptelefoons en oortjes en de reden dat vele gebruikers en liefhebbers ze kopen! Noise cancelling is echt uitermate populair en vormt eigenlijk steeds meer een vereiste die de consument stelt aan een koptelefoon of oortjes. Achtergrondgeluiden en het meeluisteren door derden naar wat jij luistert behoort tot de verleden tijd!
Naast deze belangrijke voordelen is het tegenwoordig ook een voordeel dat koptelefoons en oortjes voordeliger geprijsd zijn, nu deze technologie alweer even geleden zijn intrede heeft gedaan. Koptelefoons koop je bij voorkeur draadloos, dit biedt je een totale vrijheid tijdens het sporten of andere activiteiten. Natuurlijk zijn draadloze koptelefoons ook met noise cancelling verkrijgbaar.
Bestaan er ook nadelen?
De enige denkbare nadelen die bestaan aan noise cancelling is dat je de omgeving minder goed waarneemt. Als verkeersdeelnemer kan dit dus gevaarlijk zijn. Vaak hoor je bij noise cancelling pas andere motorvoertuigen naderen zodra ze praktisch naast je rijden. Extra aandacht, gericht op je directe omgeving, tijdens het deelnemen aan het verkeer is dus vereist! Ook zul je soms merken dat huisgenoten wat geërgerd kunnen reageren wanneer je hen telkens niet hoort dankzij noise cancelling, maar of dat nu altijd een nadeel vormt …!
Tot slot
Noise cancelling oortjes of koptelefoons kennen beiden dezelfde functie, maar over het algemeen wordt voor de geluidskwaliteit toch vaak gekozen voor de koptelefoon. Je hebt dan de keuze uit on ear (rust op het oor) of over ear (omkapseld het oor en valt dus over het oor) koptelefoons. Waar je de voorkeur aangeeft is puur persoonlijk.