Omgaan met de ziekte van Parkinson: 5 tips!

De diagnose Parkinson kan een enorme schok zijn. Voor de meesten is het moeilijk om zich aan te passen aan een nieuwe realiteit waarin hulp en aanpassingen noodzakelijk worden. In deze blog bieden we praktische tips en adviezen om het leven met Parkinson beheersbaar en zelfs aangenaam te maken.

1. Begrijp je ziekte

De eerste stap in het omgaan met Parkinson is het begrijpen van de ziekte zelf. Parkinson is een progressieve neurologische aandoening die de beweging en het spierstelsel aantast. Symptomen van Parkinson kunnen zijn:

 • Tremoren (trillingen)
 • Stijfheid
 • Langzame bewegingen
 • Balansproblemen

Het is belangrijk om te weten dat Parkinson iedereen anders treft. Sommige mensen hebben meer last van tremoren, terwijl anderen vooral worstelen met stijfheid of balansproblemen. Kennis over de ziekte kan je helpen om beter met je symptomen om te gaan en effectievere behandelingen te vinden.

2. Blijf fysiek actief

Fysieke activiteit is cruciaal voor mensen met Parkinson. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de symptomen te beheersen en je algehele welzijn te verbeteren. Het kan ook helpen om de progressie van de ziekte te vertragen.

Aanbevolen activiteiten:

 • Krachttraining: Dit helpt om de spiermassa en kracht te behouden. Gebruik lichte gewichten of weerstandsbanden en focus op langzame, gecontroleerde bewegingen.
 • Aerobe oefeningen: Wandelen, fietsen of zwemmen zijn uitstekende manieren om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en je energieniveau hoog te houden.
 • Flexibiliteitsoefeningen: Yoga en stretching kunnen helpen om stijfheid te verminderen en je bewegingsbereik te vergroten.
 • Balansoefeningen: Tai chi en specifieke balans oefeningen kunnen helpen om je evenwicht te verbeteren en het risico op vallen te verminderen.

3. Eet gezond

Een uitgebalanceerd dieet kan een aanzienlijke impact hebben op je gezondheid en welzijn. Hoewel er geen specifiek dieet is voor Parkinson, kunnen bepaalde voedingsmiddelen en voedingspatronen helpen om je symptomen te beheersen.

Voedingsadvies:

 • Eet veel groenten en fruit: Deze zijn rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen om de schade door vrije radicalen te beperken.
 • Voeg omega-3 vetzuren toe: Deze vetzuren, die vooral in visolie voorkomen, kunnen ontstekingen verminderen en de hersenfunctie ondersteunen.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Deze bevatten vaak veel suiker, zout en ongezonde vetten die je gezondheid kunnen schaden.
 • Drink voldoende water: Goede hydratatie is essentieel voor je algehele gezondheid en kan helpen om constipatie, een veelvoorkomend probleem bij Parkinson, te voorkomen.

4. Zorg voor mentale gezondheid

Parkinson kan niet alleen je lichaam, maar ook je geest beïnvloeden. Depressie en angst komen vaak voor bij mensen met Parkinson. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je mentale gezondheid en stappen te ondernemen om deze te beschermen.

Manieren om aandacht te besteden aan je mentale gezondheid:

 • Praat met een therapeut: Een psycholoog of psychiater kan je helpen om te gaan met de emotionele gevolgen van de ziekte.
 • Mediteer: Mindfulness en meditatie kunnen helpen om stress en angst te verminderen.
 • Blijf sociaal actief: Onderhoud contact met vrienden en familie. Sociale interactie kan je stemming verbeteren en je een gevoel van verbondenheid geven.
 • Houd een dagboek bij: Schrijf je gevoelens en ervaringen op. Dit kan een uitlaatklep bieden en je helpen om je gedachten te ordenen.

5. Aanpassen van je omgeving

Het aanpassen van je leefomgeving kan een groot verschil maken in hoe goed je kunt omgaan met Parkinson. Kleine veranderingen kunnen je veiligheid en onafhankelijkheid aanzienlijk verbeteren.

Praktische aanpassingen:

 • Veiligheid in huis: Zorg voor goede verlichting, verwijder obstakels en gebruik antislipmatten in de badkamer om het risico op vallen te verminderen.
 • Gebruik van hulpmiddelen: Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij dagelijkse activiteiten, zoals speciale bestek, aangepaste kleding en hulpmiddelen voor het lopen.
 • Technologie: Er zijn apps en apparaten die je kunnen helpen om je symptomen te volgen, herinneringen te krijgen voor medicatie en contact te houden met je zorgteam.

Relevante artikelen

Meest populair

Drankspel voor 2 personen: dit zijn de 5 leukste!

Ben jij op zoek naar een tof drankspel voor 2 personen? Er zijn genoeg spellen te bedenken die je onder het genot van een...

Dit zijn de 7 schoonheden van een man

De 7 schoonheden van een vrouw zijn bij veel mensen wel bekend. Er zijn ook 7 schoonheden bij mannen te benoemen, al weten niet...

Hoeveel kost een Lamborghini?

Het Italiaanse automerk Lamborghini staat bekend als een van de meest luxe auto’s die verkrijgbaar zijn. Zo kunnen ze ongeveer €175.000 euro kosten, een...

Nieuwste blogs

Omgaan met de ziekte van Parkinson: 5 tips!

De diagnose Parkinson kan een enorme schok zijn. Voor de meesten is het moeilijk om zich aan te passen aan een nieuwe realiteit waarin...

Heren overhemden trends: wat draag jij deze zomer?

De zomer is aangebroken en daarmee is het tijd om je garderobe op te frissen. Voor heren betekent dit niet alleen het vervangen van...

Zo denken mannen over online gokken

Uit onderzoek blijkt dat vooral mannen vaak online een gokje wagen. Recentelijk bleek uit onderzoek van Marktonderzoekbureau No Ties dat ongeveer 9 procent van...