Oktoberfest München: alles wat je moet weten!

Het Oktoberfest in München is met meer dan 6 miljoen bezoekers en 5,7 miljoen hectoliter bier het grootste volksfeest ter wereld. De locals zijn gek op het Oktoberfest, maar ook steeds meer mensen uit andere landen bezoeken dit geweldige feest in München. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het Oktoberfest!

Oktoberfest geschiedenis

Het eerst Oktoberfest werd op 17 augustus in het jaar 1810 gevierd. Toen werd er een paardenrace georganiseerd door de nationale wacht van het volk om zo het huwelijk van kroonprins van Ludwig van Beieren met prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen te vieren. De paardenrace was een groot succes. Toen is de traditie ontstaan om dit jaarlijks te organiseren. In 1896 is de eerste biertent op gebouwd, waarin alleen in München gebrouwen bier werd geschonken. Ook is het aantal stands in deze jaren flink gestegen, waardoor de paardenrace, waar het allemaal mee begon, voor het laatst in 1936 heeft plaatsgevonden door ruimtegebrek. Tegenwoordig vind je op het Oktoberfest-terrein vooral biertenten, eetkraampjes en een grote kermis.

Biertenten op het Oktoberfest

Tijdens het Oktoberfest in München wordt enkel lokaal gebrouwen bier verkocht. Dit speciale Oktoberfest bier wordt gebrouwen door brouwerijen uit München en bevat ongeveer 13% alcohol. Het bier wordt geschonken in een “Maß” (een liter bier) en kost ongeveer 10 á 11 euro.

Op het Oktoberfest heb je de keuze om naar verschillende biertenten te gaan. Of je nu kiest voor één van de grote biertenten of toch liever naar een kleine gaat: het bier smaakt geweldig en in iedere tent is geschikt om een geslaagd feestje te bouwen.

Oktoberfest biertenten

Grote biertenten

In de zogenaamde “Wirtsbudenstraße“ staan ieder jaar acht gigantische biertenten op gesteld. Dit zijn de tenten van grote bierbrouwerijen in München. Hieronder hebben we de biertenten op een rijtje gezet.

 1. Augustiner tent. Je hebt vast wel eens gehoord van dit speciaalbier, een van de bekendste duitse biermerken. In de tent van Augustiner wordt het bier uit grote houten vaten geserveerd. In deze biertent is er plaats voor 8500 mensen.
 2. Hackerbräu tent. Dit is de enige tent op het Oktoberfest met een podium in het midden. De tent biedt zitplaats voor ruim 9000 mensen.
  Löwenbräu tent. In deze biertent is het zitplaats voor 8500 mensen. Goed om te weten is dat dit het traditionele trefpunt is voor fans en spelers van de voetbalclub München 1860.
 3. Winzerer Fähndl – Paulaner tent. In deze tent vind je af en toe plaatselijke beroemdheden, waaronder bijvoorbeeld spelers van FC Bayern München. Deze biertent heeft een echte Beierse charme en biedt plek voor bijna 11.000 mensen.
 4. Hofbräu tent. Deze biertent is erg populair bij toeristen. Je komt in deze tent feestgangers tegen uit diverse landen. Een geweldige feestsfeer is in deze biertent gegarandeerd. Zelfs als je geen zitplaats hebt wordt er bier geserveerd. Echter zijn er ruim 9000 zitplaatsen beschikbaar.
 5. Festhalle Schottenhamel (Spatenbräu). Voor het eerst stond deze tent op het Oktoberfest in het jaar 1867, daarmee is dit de oudste tent op het Oktoberfest in München. Er zijn in deze tent 10.000 zitplaatsen beschikbaar. Deze tent is overigens bijzonder populair bij jonge bezoekers.
 6. Bräurosl (Pschorrbräu) tent. Deze tent beschikt over ongeveer 8400 zitplaatsen en staat garant voor een gezellig feestje met smakelijk bier.
  Ochsenbraterei – Spatenbräu tent. Als je het Oktoberfest bezoekt is de tent absoluut een must om te bezoeken. In deze “Ossenbraderij” worden jaarlijks 70 tot 80 ossen geconsumeerd. Voor 7400 mensen is er een zitplaats beschikbaar.

Kleinere biertenten

 1. Fischer-Vroni tent (Augustiner). Deze kleine, maar zeer gezellig, biertent staat bekend om de gegrilde vis, snoekbaars, zalmforel en witte vis. Dit is een van de eerste kleine biertenten die je tegenkomt op het terrein.
 2. Armbrustschützen tent (Paulaner). Deze biertent heeft als thema “jacht”. Voor bezoekers zijn er dan ook “jachttrofeeën” te bewonderen.
 3. Hippodrom tent (Spatenbräu). De galerij in deze biertent is altijd gevuld met beroemdheden uit de hele wereld. Er zijn zitplaatsen beschikbaar voor 4200 mensen.
 4. Wijntent. Voor iedereen die eens wat anders dan bier wilt drinken is er ook een wijn tent op het Oktoberfest. In deze tent worden lekkere wijnen geserveerd. Ook staat deze tent bekend om de hoge flirt factor, dit komt doordat er meer vrouwen dan mannen aanwezig zijn.
 5. Käfer’s Wies’n-Schänke (Paulaner). Deze tent is jaarlijks het trefpunt voor de rijken en beroemdheden. Deze tent heeft een verlengde openingsvergunning tot 01:00, terwijl andere om 23:00 al gesloten zijn, waardoor het altijd dringen is om binnen te komen.
 6. Schützenfesthalle (Löwenbräu). Voor het proeven van oude Beierse specialiteiten moet je absoluut een bezoekje brengen aan deze tent. Oude beierse specialiteiten zoals speenvarken en Boeff Lamotte worden hier geserveerd.

Traditionele Oktoberfest kleding

Iedereen die aan het Oktoberfest denkt associeert dit feest met de traditionele kledij. Voor mannen betekent dit het dragen van lederhosen en een hoedje, terwijl vrouwen een dirndl dragen. Een dirndl is een leuk jurkje met een diepe decolleté. Het is niet verplicht om traditionele Beierse kledij te dragen, maar meer dan 90% van de bezoekers draagt traditionele Oktoberfest kleding. Als je niet buiten de boot wilt vallen is het dus aangeraden om een lederhose of dirndl te kopen. Er zijn verschillende webshops waar je dit kunt kopen. Echter is er op het gebied van lederhosen belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. De locals zullen het enorm waarderen als je het Oktoberfest bezoekt in een echte lederhosen. In de webshop van Lederhosenwinkel.nl vind je topkwaliteit lederhosen die jarenlang meegaan.

Oktoberfest tickets

De toegang voor het Oktoberfest is helemaal gratis. Het is dus niet nodig om tickets te kopen. Wel kunnen bepaald biertenten enorm snel vollopen, waardoor het soms verstandig is om een tafel te reserveren. Ga je het Oktoberfest bezoeken zonder tickets? Dat kan, maar zorg er wel voor dat je zo vroeg mogelijk naar de weide gaat.

Relevante artikelen

Meest populair

Drankspel voor 2 personen: dit zijn de 5 leukste!

Ben jij op zoek naar een tof drankspel voor 2 personen? Er zijn genoeg spellen te bedenken die je onder het genot van een...

Dit zijn de 7 schoonheden van een man

De 7 schoonheden van een vrouw zijn bij veel mensen wel bekend. Er zijn ook 7 schoonheden bij mannen te benoemen, al weten niet...

Hoeveel kost een Lamborghini?

Het Italiaanse automerk Lamborghini staat bekend als een van de meest luxe auto’s die verkrijgbaar zijn. Zo kunnen ze ongeveer €175.000 euro kosten, een...

Nieuwste blogs

Zo denken mannen over online gokken

Uit onderzoek blijkt dat vooral mannen vaak online een gokje wagen. Recentelijk bleek uit onderzoek van Marktonderzoekbureau No Ties dat ongeveer 9 procent van...

Twijfel je over glasvezel? Dit zijn 5 voordelen

In een tijdperk waarin technologie sneller evolueert dan ooit tevoren, speelt glasvezel internet een cruciale rol in het dagelijks leven van de moderne man....

5 ultieme tips om te genieten van je vakantie in Noorwegen

Noorwegen, het land van adembenemende fjorden, majestueuze bergen en uitgestrekte natuurlijke schoonheid, trekt jaarlijks duizenden reizigers van over de hele wereld. Of je nu...