Het ketogeen dieet is ideaal voor mannen

Het is weer die tijd van het jaar dat het tijd is voor goede voornemens. Afvallen is steevast het nummer 1 goede voornemen. Bij veel mannen staat dit voornemen ieder jaar op 1. Dit komt omdat het niet gelukt is om in het afgelopen jaar af te vallen of niet gelukt is om het gewicht vast te houden. Met het ketogeen dieet gaat het je dit jaar wel lukken om af te vallen en op gewicht te blijven. Lees er hier alles over wat je moet weten.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet waarbij je veel vlees, vis, eieren, zuivel en kaas mag eten. Het is een dieet wat zich richt op het eten van veel vetten en weinig koolhydraten. Doordat je nog maar weinig koolhydraten mag eten zal je afvallen. Hoe dit kan is de verklaren met de werking van het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt zodra je koolhydraten of suikers eet. Het hormoon zorgt ervoor dat je de glucose uit het bloed in de cellen kan opnemen. Een nadeel van insuline is dat het zorgt voor het opslaan en vasthouden van vet. Deze werking van insuline is zelfs zo sterk dat je niet kunt afvallen als je insuline te hoog is.

Bij het ketogeen dieet draait het om het laag houden van de insuline, zodat je lichaam vet kan gaan verbranden. Hiertoe bestaat je dieet nog maar voor 5% uit koolhydraten. Maar liefst 80% van je calorieën zullen afkomstig zijn van vetten en de overige 15% zal afkomstig zijn van eiwitten.

Het grote voordeel van vetten is dat ze geen enkel effect op de bloedsuikerspiegel hebben. Hierdoor voorkom je dat er insuline aangemaakt wordt.

Is het ongezond?

Vaak wordt gedacht dat het ketogeen dieet erg ongezond is. Dit is niet zo’n vreemde gedachte aangezien we geleerd hebben dat vetten ongezond zijn. Dat vetten bij definitie ongezond zijn is inmiddels al achterhaald. Er zijn veel verschillende soorten vetten die allemaal een ander effect op onze gezondheid hebben. Veel vetten hebben we zelfs nodig om überhaupt in goede gezondheid te blijven.

Kunstmatige transvetten zijn een vetsoort die erg ongezond zijn. Deze zal je daarom zoveel mogelijk moeten vermijden. Niet alleen tijdens het volgen van het ketogeen dieet maar ook daarna. Kunstmatige vetten ontstaan door bepaalde industriële bewerkingen van plantaardige oliën. De chemische structuur veranderd hierbij dusdanig dat het lichaam ze gaat zien als lichaamsvreemde stoffen. Je kunt kunstmatige transvetten herkennen aan kreten zoals ‘geheel of gedeeltelijk geharde vetten’ op verpakkingen.

Gezond zijn onverzadigde vetzuren. Het lichaam heeft deze nodig. De focus zal bij het ketogeen dieet dan ook op dit type vetzuur liggen. Je vindt onverzadigde vetzuren in voedingsmiddelen zoals vis, noten, peulvruchten en avocado’s.

Krijg je wel genoeg energie?

Koolhydraten en suikers geven ons lichaam energie. Glucose is de voornaamste brandstof voor ons lichaam. De spieren en de hersenen gebruiken deze vorm van energie het liefste. Bij het ketogeen dieet zal je het zonder deze vorm van energie moeten doen. Je lichaam zal gedwongen worden om over te schakelen op de verbranding van vetten. Bij het verbranden van vetten komen moleculen vrij die ketonen worden genoemd. Deze ketonen dienen als brandstof voor de hersenen en de spieren.

Sommige mensen zien ketonen zelfs als superieur ten opzichte van glucose. Dit vanwege het feit dat ze zich helderder in het hoofd voelen en de cognitieve prestaties erdoor verbeteren.

Ook duursporters voelen zich beter als ze ketonen als brandstof gebruiken. Zo volgen steeds meer topsporters het ketogeen dieet. Een mooi voorbeeld is de wielrenner Chris Froome die de 3 grote wielerrondes won terwijl hij het ketogeen dieet volgde. Het voordeel is dat je van vet veel voorraden kan opslaan terwijl de opslag van glucose maar beperkt is. Een wielrenner die op suikerverbranding is ingesteld zal om de 20 minuten moeten eten. Een wielrenner die in ketose is hoeft in principe niets te eten onderweg.

Het ketogeen dieet is minder geschikt voor sporters die een explosieve sport beoefenen en goede prestaties willen neerzetten. Voor een sprinter levert glucose simpelweg meer energie dan de ketonen van vetverbranding.

Waarom werkt het dieet zo goed?

Het ketogeen dieet heeft een aantal eigenschappen wat het een efficiënt dieet maakt. Een belangrijke eigenschap bespraken we al; het zorgt ervoor dat de insuline laag blijft.

Een andere eigenschap is dat het eten van vetten voor veel meer verzadiging zorgt dan het eten van koolhydraten. Eet je vet dan krijg je vanzelf het signaal dat je voldoende hebt gegeten. Bij het ketogeen dieet is het daarom niet nodig om calorieën te tellen. Dit in tegenstelling tot het eten van koolhydraten, je wilt dan vaak alleen maar meer en meer. Denk maar aan het eten van melkchocolade of chips.

Maar wat het ketogeen dieet echt zo efficiënt maakt is de efficiëntie waarmee het lichaam vet gaat verbranden als het in ketose is. Ketose is de metabole toestand waarin het lichaam overgeschakeld is op het verbranden van vetten in plaats van glucose. Normaal gesproken wordt onze energie geleverd door glucose. Onze metabole toestand is dan die van suikerverbranding. We schakelen af en toe maar korte momenten over op vetverbranding. Als we een paar maaltijden overslaan bijvoorbeeld. Het verbranden van vetten verloopt dan niet efficiënt waardoor we ons daar niet lekker bij voelen.

Het duurt een paar dagen om van suikerverbranding over te schakelen op vetverbranding. Eenmaal in volledige ketose aangekomen zal het lichaam veel efficiënter worden in het verbranden van vetten. Niet alleen de vetten die we eten maar ook de lichaamsvetten die we in onze reserves hebben. Het mooie van ketose is daarbij dat hongergevoelens verdwijnen. Hongergevoelens worden namelijk veroorzaakt door schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Omdat er geen koolhydraten meer gegeten worden zal de bloedsuikerspiegel stabiel worden en verdwijnen de hongergevoelens.

Relevante artikelen

Meest populair

Drankspel voor 2 personen: dit zijn de 5 leukste!

Ben jij op zoek naar een tof drankspel voor 2 personen? Er zijn genoeg spellen te bedenken die je onder het genot van een...

Dit zijn de 7 schoonheden van een man

De 7 schoonheden van een vrouw zijn bij veel mensen wel bekend. Er zijn ook 7 schoonheden bij mannen te benoemen, al weten niet...

Hoeveel kost een Lamborghini?

Het Italiaanse automerk Lamborghini staat bekend als een van de meest luxe auto’s die verkrijgbaar zijn. Zo kunnen ze ongeveer €175.000 euro kosten, een...

Nieuwste blogs

Zo denken mannen over online gokken

Uit onderzoek blijkt dat vooral mannen vaak online een gokje wagen. Recentelijk bleek uit onderzoek van Marktonderzoekbureau No Ties dat ongeveer 9 procent van...

Twijfel je over glasvezel? Dit zijn 5 voordelen

In een tijdperk waarin technologie sneller evolueert dan ooit tevoren, speelt glasvezel internet een cruciale rol in het dagelijks leven van de moderne man....

5 ultieme tips om te genieten van je vakantie in Noorwegen

Noorwegen, het land van adembenemende fjorden, majestueuze bergen en uitgestrekte natuurlijke schoonheid, trekt jaarlijks duizenden reizigers van over de hele wereld. Of je nu...