5 Fotografie tips voor beginners

Beginnen met fotografie? Dan kun je vast wel een aantal tips gebruiken, zoals welke camera en hoe je leert fotograferen. Lees in dit artikel waar je als beginner op kunt letten tijdens het fotograferen om direct mooie foto’s te maken!

Tip 1. Koop een goede camera

Ben je van plan om te beginnen met fotografie? Dan is de kans groot dat je afvraagt welke camera het meest geschikt is. Wij adviseren om als beginner niet direct voor een hele dure camera te kiezen. Zo is deze beste beginners camera niet alleen perfect om mee te starten, maar ook nog eens betaalbaar.

Tip 2. Veel oefenen

Leren fotograferen leer je als beginner het snelst door het gewoon te doen. Ga met je camera op pad naar een mooie locatie en ontdek de mogelijkheden van je camera. Heb je vragen over bepaalde functies of kom je er niet uit? Dan is er online genoeg uitleg te vinden. De beste fotografie tip voor beginners is dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Door veel te fotograferen leer je hoe de camera werkt en hoe je de mooiste foto’s kunt maken.

Tip 3. Denk aan de compositie

Bij een mooie foto maken is een goede compositie ontzettend belangrijk. De compositie betekent het ordenen van beeldelementen in de foto en zorgt ervoor dat je fijn naar een foto kan kijken. Plaats je onderwerp dan ook niet zomaar in het midden, maar gebruik de regel van derden.

Bij het toepassen van deze regel van derden verdeel je de foto in negen vlakken (drie breed en drie hoog). Door ervoor te zorgen dat het belangrijkste onderwerp op een snijpunt maak je een foto fijn om naar te kijken. Een andere beginners tip is dat je bij het fotograferen van een mens of dier altijd vanaf dezelfde hoogte als je model de foto moet maken. Deze tip maakt je foto een stuk sprekender.

Tip 4. Zorg voor een scherpe foto

Een goede foto moet natuurlijk scherp zijn op de juiste plekken. Een kleine beweging van de camera zorgt voor onscherpte, daarom is het ontzettend belangrijk om bij het maken van de foto de camera goed stil te houden. Een paar fotografie tips voor beginners om scherpe foto’s te maken zijn:

  • Gebruik tijdens het fotograferen een snelle sluitertijd
  • Maak de foto in een stabiele houding
  • Voor de scherpste foto’s adviseren wij een statief te gebruiken

Tip 5. Nabewerking

Het gebruiken van een bewerkingsprogramma is het mogelijk om je foto’s nóg mooier te maken. Het beste programma om foto’s te bewerken is Adobe Lightroom. Dit programma wordt ook door veel fotografen gebruikt en is voor beginners redelijk snel onder de knie te krijgen.

Relevante artikelen

Meest populair

Drankspel voor 2 personen: dit zijn de 5 leukste!

Ben jij op zoek naar een tof drankspel voor 2 personen? Er zijn genoeg spellen te bedenken die je onder het genot van een...

Dit zijn de 7 schoonheden van een man

De 7 schoonheden van een vrouw zijn bij veel mensen wel bekend. Er zijn ook 7 schoonheden bij mannen te benoemen, al weten niet...

Zelf je haar knippen als man in quarantaine (tips en video’s)

De eerste weken in quarantaine kan je kapsel nog wel aan, maar na 3 á 4 weken wil je toch wel heel...

Nieuwste blogs

5 veelbesproken BN’ers in 2020/2021

De wereld van de showbusiness staat nooit stil. Altijd is er wel genoeg stof voor geruchtmakend (leed)vermaak. Zijn er geen spraakmakende carrier switches, dan...

Top 10 gekke plaatsnamen in Nederland

Wil jij de meest gekke plaatsnamen die Nederland rijk is weten? Wij hebben ze voor je in een heuse toplijst gezet. En geloof ons...

Is het beter om een nieuwe of een gebruikte auto te kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe auto omdat je huidige model niet meer goed werkt of omdat je gewoon zin hebt in wat...